Gebruik cliparts voor reclame


Vandaag adverteren heeft veel gezichten. Onder hen zijn ook de zo populaire cliparts, die waarschijnlijk iedereen kent in een variant van de tekstverwerkingsprogramma's. Flyers, brochures, posters, posters voor marktkramen, maar ook de website van het bedrijf kan worden gekruid en interessanter worden gemaakt met cliparts. Zelfs op freebies kunnen de motieven worden toegepast. Maar is dat gemakkelijk? Hoe moeten de advertenties rond de cliparts worden ontworpen en aan welke eisen moeten ondernemers voldoen om legaal veilig te zijn? Dit artikel behandelt de onderwerpen.

Cartoon chef-kok foto clipart gratis
Illustraties op billboards

Voordat we dieper op de zaak ingaan, moet worden gezegd dat niet alle cliparts kunnen worden gebruikt voor reclame of bedrijfsdoeleinden. De illustraties in Word of andere tekstverwerkingsprogramma's zijn bijvoorbeeld alleen voor persoonlijk gebruik. Wie het commercieel wil gebruiken, heeft een overeenkomstige licentie nodig. Maar wat betekent commercieel gebruik? Enkele voorbeelden:
 • Adverteren voor retailers / producten / plaatsen - dit is duidelijk commercieel. De gebruikte cliparts moeten daarom royaltyvrij zijn voor alle soorten gebruik, of verkopers moeten een licentie kopen. In de regel kunnen de gebruiksrechten gemakkelijk worden verkregen op illustratiespagina's voor kleinere hoeveelheden.
 • Prive-posters - bedoeld voor de bruiloft, de 18. Verjaardag van het kind of voor de verjaardag in de cirkel van familieleden posters worden gemaakt, de gewone cliparts zijn voldoende. Een speciale licentie is niet nodig.
 • rommelmarkt- die slechts af en toe op een rommelmarkt verkoopt en een billboard voor de tafel wil maken, dat meestal zonder passende licenties werkt.
Zodra dit is opgehelderd, kan het naar het ontwerp van de poster gaan. Het hangt natuurlijk af van wat je wilt bereiken en waar de posters hangen. Belangrijk is:
 • Geschikte selectie - Cliparts kunnen niet worden geselecteerd voor reclame alleen op basis van hun uiterlijk. Ze moeten thematisch geschikt zijn voor de reclame of althans niet in strijd daarmee. Een slagerij kan bijvoorbeeld putten uit vrolijke cartoonvarkens of koeien, en een veganistische deli moet deze cliparts niet gebruiken.
 • Minder is meer - alleen onervaren adverteerders gebruiken graag te veel clips om hun poster te versieren. De cliparts dienen uitsluitend als blikvanger en voor accenten. De nadruk moet nog steeds liggen op de daadwerkelijke reclameboodschap: wat is het, waar is het, hoe is het, wanneer is het?

Wie de posters zelf heeft gemaakt, moet met wat ideeën spelen en stilletjes meer meningen krijgen. Afhankelijk van het gewenste bericht en advertentietype, kan het ook zijn dat flyers beter geschikt zijn dan posters.


Freebies met cliparts

Kunnen weggevertjes niet opfleuren met geweldige cliparts? Zeker omdat ze er, afhankelijk van het soort cadeau, geweldig uitzien. Voor weggeefacties moet echter meer aandacht worden besteed om te zorgen dat decoratie en reclame elkaar in evenwicht houden. De cliparts mogen in geen geval de bedrijfsnaam of het logo overschaduwen - tenslotte de begaafde met de gimmick-operatie en niet een grappige muis in verband. Bedrijven kunnen dieper ingaan op de kunstzak van trucs, bedrijfsfeesten of speciale promoties grijpen. Iedereen die ballonnen, paraplu's of andere grootschalige freebies en souvenirs uitgeeft, kan de cliparts gemakkelijk gebruiken. Maar welke freebies zijn geschikt? Een overzicht:
 • Kugelschreiber - Ze behoren tot de meest bruikbare weggeefacties en kunnen prachtig worden bedrukt met het bedrijfslogo, de naam of zelfs een extra spreuk. Cliparts passen ook op verschillende balpennen. Bedrijven kunnen dus artistiek zijn geef bedrukte balpennen weg.
 • Magneten - Deze zijn vooral interessant voor bedrijven met een jongere volwassen doelgroep: de doelgroep houdt van magneten. Ze passen op koelkasten, soms op deurkozijnen, worden gebruikt voor notities - en ze kunnen dromerig worden ontworpen met cliparts.
 • aanstekers - één pagina het bedrijfslogo met slogan, aan de andere kant leuke cliparts. Aanstekers zijn praktische weggeefacties die vaak door niet-rokers worden gebruikt.
 • Eigenschappen - Als u vaste klanten iets wilt sturen voor speciale vakanties of gelegenheden, vindt u tal van ideeën in de wereld van freebies. In de meeste gevallen zijn ze groter, zodat het bedrijf op grotere schaal kan worden gepresenteerd en het gebied kan worden ontworpen met cliparts.
Nijlpaard foto

In het geval van freebies moet iedereen ervoor zorgen dat hij producten kiest die zo zinvol mogelijk zijn. Voor balpennen is een goede kwaliteit belangrijk. Sommige klanten houden zo veel van hun koelies dat ze blij zijn als het gezicht verandert.


Illustraties in online adverteren

En hoe zit het met de illustraties in online adverteren? Hier hangt het af van de advertentievariant:

 • Home - In het nieuws- of bloggedeelte van de webpagina kan natuurlijk worden gebruikt met cliparts. Op alle andere gebieden bepaalt het type bedrijf. Als je jezelf en je bedrijf serieus wilt presenteren, doe je het zonder de tekeningen. Maar ook hier zijn uitzonderingen. De startpagina van kleuterscholen, jeugdclubs, kinderartsen en veel clubs kan altijd worden gekoppeld aan cliparts. Ze zijn een no-go in de uitvaartbranche.
 • advertenties - die adverteert op Facebook, moet een opvallende en interessante advertentie maken. Cliparts kan weer helpen. Maar let op: het motief mag geen lettertype bevatten, anders is er onvoldoende ruimte over voor de advertentietekst.
 • gespecialiseerde zoekmachines - Op dokters, hotels of restaurants moet ook worden afgezien van cliparts. Op sites van derden zijn de meeste motieven niet geschikt. Klanten zullen eerst de naam en beoordelingen tegenkomen en beslissen of ze meer informatie willen. Afhankelijk van de geïnteresseerde partij kunnen de motieven afschrikken.
Ten slotte moet het worden gewogen en, indien nodig, een beetje worden getest. Een goed geplaatste en op de juiste manier geselecteerde clipart kan er geweldig uitzien op de startpagina van de advocaat, maar kan op de volgende volledig misplaatst zijn.


is een project van ClipartsFree.de
© 2012-2022 www.ClipartsFree.de - Gratis clipart, afbeeldingen, gifs, wenskaarten