Geluk: wat betekent dat eigenlijk?

Geluk is iets dat iedereen waarschijnlijk wil. In het Duits zijn er, net als in andere talen, talloze uitdrukkingen, uitroepen en spreekwoorden over geluk. En dat hoewel dit woord geen enkele duidelijke betekenis heeft. Want wat is geluk? In het Duits duidt het meerdere dingen aan, maar geen enkele aanduiding is echt concreet. Dit artikel gaat daar dieper op in.

Shamrock-illustraties gratis

Geluk versus geluk - hetzelfde in Duitsland

Er zijn situaties waarin auteurs in Duitsland met hun hoofd hard op het tafelblad willen stoten. Bijvoorbeeld als je wilt dat je personage er "ondeugend uitziet". In het Engels is dat een duidelijk enkel woord: grijnzen. En de Engelssprekende landen zijn ook gelukkiger als het gaat om het onderwerp geluk, omdat ze hun ›geluk‹ en hun ›geluk hebben. Maar wat betekent dat concreet?


Geluk - Geluk hebben, iemand geluk wensen - dat is typisch geluk. In Duitsland is het natuurlijk geluk, maar dat slaat niet genoeg de spijker op de kop. Iemand heeft geluk als ze de loterij hebben gewonnen, en als je een interview hebt, wordt je geluk gewenst. Men kan gelukkig zijn, maar het is slechts bedoeld voor een kort moment dat geen algemene tevredenheid weerspiegelt. Een ernstig zieke kan dus graag in het park zitten. Maar is hij tevreden? Ook hier is het Engels preciezer: I'm lucky ... betekent iets anders dan: I'm happy.


Blijheid - In het Duits ziet het er zo uit. Wat bedoeld wordt is tevredenheid, die niet gebaseerd is op het woord geluk. Deze toestand heeft op zijn best iets te maken met geluk, omdat het gaat over algemene tevredenheid met het leven. Het hangt nooit af van geluk. Zelfs de ongelukkige die geen enkel ongeluk mist, kan tevreden zijn. Terwijl zelfs degene die de grootste is Lotto kans om te winnen voor zichzelf kan gebruiken, heeft duidelijk geluk, maar kan voor zijn leven absoluut ontevreden zijn met zichzelf.


Dus geluk en tevredenheid zijn niet hetzelfde, hoewel ze soms gerelateerd kunnen zijn.

Citaat winkelen

Wat maakt ons blij

Sommige dingen maken ons automatisch gelukkig. Er zit gewoon een fysiek proces achter het gevoel, omdat de hersenen gelukshormonen afscheiden die de stemming voor een bepaalde periode opkrikken. Overigens kan de eerste warme zonnestraal in het voorjaar de oorzaak zijn. Maar er zijn natuurlijk nog andere voorbeelden, hoewel ze algemeen zijn en gegarandeerd niet voor iedereen van toepassing zijn. Uit enquêtes blijkt dat voor ons gezondheid, partnerschap, familie, andere mensen, taken en kinderen duidelijk belangrijker zijn dan succes, vrienden en geld, al is het wederom niet duidelijk welke vorm precies wordt bedoeld. Ook bij de resultaten van geluksonderzoekers is dit niet het geval:

 • Partnerschaft - Zij is de geluksbrenger, waardoor het huwelijk een beetje gelukkiger maakt.
 • Kinderen- Het hebben van eigen kinderen wordt beschouwd als een principe van geluk.
 • roeping- Concreet betekent het niet alleen werk. Het gaat om een ​​bevredigende activiteit die voor jou zinvol is.
 • Socialiseren / vrienden - Een goede vriendenkring, gezellige bijeenkomsten, zakelijk enthousiasme zijn belangrijke redenen.
Geluksonderzoekers kwamen met deze punten, maar ze laten het open of ze specifiek geluk of tevredenheid behandelen. Al deze punten tellen ook mee bij tevredenheid, die uiteindelijk wordt vergroot door de vervulling van basisbehoeften (leefruimte, voeding, gezondheid).

Maar er zijn ook andere geluksmakers:

 • chocolade - van het zwarte goud is bekend dat het de serotoninespiegel goed verhoogt en je snel gelukkig maakt. Maar het plezier mag niet uit de hand lopen.
 • Geslachtsgemeenschap - beter gezegd: het orgasme.
 • Sensatie - Als de pure adrenaline door je aderen stroomt, zal de dopamine- en serotoninegolf snel optreden. Overigens activeren sensaties dezelfde gebieden in de hersenen als drugs.
 • gezelligheid - als je jezelf trakteert op de me-time en het jezelf echt gemakkelijk maakt, je gedachten de vrije loop laat en gewoon doet wat je leuk vindt, zul je in ieder geval voor een korte tijd gelukkig zijn.
 • Kleine geschenken - het gaat echt om de kleine details waar we allemaal zo blij mee zijn. Elk geschenk is een geluksmaker.

Waarom tevredenheid belangrijker is dan blijvend geluk

Het geluksgevoel is eigenlijk niets meer dan de hormonen die op volle toeren draaien. Het heeft dus eigenlijk geen zin om alleen maar naar eeuwig geluk te streven, want wie altijd gelukkig is, heeft er meer van nodig en kan simpele dingen niet meer als geluk zien. Vooral als het gaat om loterijwinsten, is het gemakkelijk in te zien dat geld alleen ook niet de oplossing is. Dat zou ook verrassend zijn, want het gelukskompas omvat niet alleen de rijkste landen. Maar waarom is tevredenheid eigenlijk het middel tot succes?

 • Permanente conditie - als je tevreden bent, heb je over het algemeen het verlangen, de kans en de muze om daarnaast kleine porties geluk op te pikken.
 • basisbehoeften - In de regel wordt aan alle basisbehoeften voldaan wanneer algemene bevrediging ontstaat.
 • gezondheid - wie tevreden is, is op de lange termijn gezonder. Het is al lang bewezen dat negatieve gedachten, depressies, slaapstoornissen en alle zorgen die op ons kunnen wegen een beslissende invloed hebben op onze gezondheid.
 • Glück - hoe? Nu ja? Natuurlijk, want degenen die tevreden zijn, zullen ook geluk vinden en gelukkig zijn. Het is echter het beetje geluk, zoals de genoemde zonnestraal of soms een leuk, onverwacht gesprek.
Misschien moet iedereen zichzelf observeren en precies zien hoe het woord geluk eigenlijk wordt gebruikt. De focus moet liggen op tevredenheid, want daar word je uiteindelijk gelukkig van. Als de verhoopte winst daar dan nog bovenop komt, was het geluk in ieder geval een keer aan je zijde.

Conclusie - vergeet geluk, bereik tevredenheid

Iedereen kan geluk hebben, zichzelf geluk wensen of gelukkig zijn. Maar tevredenheid is veel belangrijker, omdat het een permanente en reële toestand beschrijft die het waard is om naar te streven. En tevredenheid is niet per se afhankelijk van succes of veel geld, want degenen die tevreden zijn met zichzelf hebben al een deel van hun tevredenheid bereikt. Toch kan geluk in het leven blijven, zolang het niet wordt gemeten aan de maatstaven waarmee het gewoonlijk wordt geassocieerd: winst, overwinningen, geld en succes. Want: Een succes op basis van geluk kan nooit een succes zijn.


is een project van ClipartsFree.de
© 2012-2024 www.ClipartsFree.com - Gratis clipart, afbeeldingen, gifs, wenskaarten